Rene frugter - ren most
God hygiejne giver en ren most. Undgå frugt med råd og skimmel, også mindre angreb og tjek om der er råd og skimmel inde i frugten. Æbler og pærer kan bl.a. indeholde den skadelige svampegift patulin.
Vask frugterne og mosteriet godt inden start. Husk at vaske hænder også inden du plukker frugterne - brug evt. gummihandsker, og hold udstyr som spande, opbevaringsbeholdere mv. rene. Læs fødevarerstyrelsen anbefalinger her
 
Husk at koge hyldebærsaften
Presser du saft af hyldebær anbefaler fødevarestyrelsen, at saften koges 15 minutter inden du drikker den. Hyldebær indeholder forskellige naturlige giftstoffer, som kan give diarré og opkastninger. Disse stoffer ødelægges ved kogning, typisk skal du alligevel opvarme og søde hyldebærsaften. Du kan fint fryse den råpressede hyldebærsaft og vente med at koge den, til du skal bruge den.
 
Ernæring
1 glas most svarer ernæringsmæssigt til at spise 100 g frugt. Fødevarestyrelsen an-befaler, at du dagligt får 600 g frugt og grønt. For at få alle frugtens forskellige vitaminer, mineraler og fibre bør du primært spise frugt i fast form. Fødevarestyrelsen anbefaler, at du ikke drikke mere end et glas most/juice om dagen, da sukkerindholdet er højt. Selv om du drikker mere end et glas juice/most tæller det "kun" som 100 g frugt.
Most indeholder varierende mængder af A, B og C-vitamin samt mineralet kalium.
 
Mælkekartoner er gode og sikre til most
Det er fint at bruge rengjorte mælkekartoner til opbevaring af mosten. Kartonernes inderside består af plasttypen HDPE, High Density Polyethylen, som er samme miljøvenlige plastmateriale som bruges til fryseposer. Der er ingen grund til at komme en "ekstra" frysepose i kartonen. Læs mere her.   
 
 
Grøn Guide Aarhus Nord  | Tlf.: 40186442 | hjemmemosteri@gmail.com